Menü Bezárás

Mik a Szigeti nyílpuska legfontosabb jellemzői?

A nyílpuska tusa gőzölt bükkből készül, amit diószínre pácolunk és lakkozunk.

Az íj ötvözött alumínium fejrészre szerelt, biztonsági bandázzsal ellátott acélkarokkal készül (un: osztott karos).

Az idegek vagy húrok acélkötélből vagy – külön kérésre – műanyag zsinórból készülnek. Erre a célra egy nagyon erős (FAST – FLIGHT / ASTRO – FLIGHT) műanyag zsinórt használunk, ami a versenykövetelményeknek maximálisan megfelel. Az acélkötélnek a műanyag zsinórnál jóval hosszabb az élettartama, cseréje pedig olcsóbb.

A nyílpuska kioldó szerkezete saját fejlesztésű, automatikus biztosítással és üres elsütés elleni biztosítással.

A nyílpuska távcső acélsínre van szerelve, mely ötvözött alumínium tartóra erősített.

Hogyan készülnek a Szigeti táras nyílpuskák?

A táras nyílpuskákat a Szigeti féle nyílpuskák készítőjének – Szigeti Jánosnak – a tervei alapján gyártjuk, az ő jóváhagyásával és támogatásával, családi vállalkozás keretében.

Mik a nyílpuskára (számszeríjra) vonatkozó jogszabályok?

Nyílpuskával vadászni tilos!

175/2003. (X. 28.) Kormányrendelet a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről értelmében:
A számszeríj a közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül, így a használatának módja Magyarországon jogszabályban korlátozott.

Számszeríjjal elsősorban lőtéren, vagy ennek hiányában e célra kijelölt területen engedélyezett gyakorlatozni, mások testi épséget nem veszélyeztetve. Ha nem saját területen gyakorlunk, úgy azt kizárólag a terület tulajdonosának engedélyével lehetséges, a lőterekre vonatkozó biztonsági rendszabályok alkalmazása mellett. A területnek gyakorlás céljára történő használatához nem szükséges rendőrhatósági engedély beszerzése.

A 253/2004. (VIII. 31.) Kormányrendelet a fegyverekről és lőszerekről 41. § (1) értelmében:
Számszeríj kizárólag sportíjászatra, az e célra kijelölt helyen viselhető és használható a terület kezelőjének hozzájárulásával és a lőtérre vonatkozó biztonsági előírások alkalmazása mellett. A számszeríj viseléséhez és használatához védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye, illetve vadászterületen a vadászatra jogosult hozzájárulása is szükséges.

Hogyan használjuk a számszeríjat biztonságosan a lőtéren?

A számszeríjon lövésbiztosítónak kell lennie. Ha automata van rajta, akkor nincs vele gond, ha manuális, akkor be kell idegződnie, hogy a felhúzás után biztosítsuk a szerkezetet.

Ügyelni kel a számszeríj jó műszaki állapotára. Ellenőrizzük a csavarok megfelelő rögzítési képességét. Figyeljük az ideget, alkalmazzunk síkosítást, hogy tovább tartson. Ha sérült, cseréljük ki, mert szakadás esetén sérülést okozhat. Jó, ha van a szerkezeten üres lövés biztosító.

Lövés előtt ügyelni kell a vessző behelyezésére, mindig érintkeznie kell az ideggel. Ha a gyártó moon (félhold) nockot javasol akkor azt használjuk, nem véletlenül teszik ezt. Vesszőt csak a lőállásba tegyük a számszeríjba. Ha bent van a vessző, fokozottan ügyeljünk.

A biztosítók általában jól működnek, de az ördög nem alszik. Soha ne forduljunk el a lőiránytól és lehetőleg a célzást kivéve ne emeljük 45 fok fölé a számszeríjat. Ha nincs üres lövés biztosítónk, a lövés előtt ellenőrizzük, hogy bent van-e a vessző. A lövésbiztosítót csak közvetlenül a lövés (célzás) előtt, már célra tartva állítsuk lövési helyzetbe. Lövés előtt győződjünk meg, hogy a lőirányba nem tartózkodik élőlény.

Gyakorlás közben, ha társaink figyelmeztetnek az esetleges veszélyhelyzetre, azonnal biztosítsunk be, és annak elhárulása után folytassuk csak a műveletet.

Hogyan szabad szállítani a nyílpuskát?

A 253/2004. (VIII. 31.) Kormányrendelet a fegyverekről és lőszerekről 39. § (5) értelmében:
Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyver, számszeríj, szigonypuska közterületen, nyilvános helyen – ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, közforgalmú közlekedési eszközön csak zárt tárolóeszközben birtokolható (szállítható).